Кава розчинна
При виготовленні розчинної кави кавові зерна обсмажують, подрібнюють та обробляють гарячою водою. Концентрований напій, що вийшов, потім висушують різними методами:
Сублімована або фриз-драйд кава виготовляється за технологією «сушіння заморожуванням». Заморожені кристали кавового екстракту зневоднюються сублімацією у вакуумі. Цей процес краще зберігає складові речовини екстракту, але через більш енергоємну технологію він дорожчий у порівнянні з іншими видами розчинної кави. Сублімований продукт сильно відрізняється за зовнішнім виглядом. Однакові рівні гранули мають карамельний колір, схожі на кавові зерна. Вони мають ніжний приємний аромат, не мають такого різкого запаху, як інші види.
Порошкову або спрей-драйд каву виробляють за технологією «сушіння розпиленням». Кавовий екстракт розпорошується в потоці гарячого повітря, висихає і перетворюється на порошок.
Гранульовану або агломеровану каву виготовляють з порошку, отриманого методом розпилювального сушіння за допомогою агрегації, яка являє собою процес змочування порошку для утворення гранул.