Гарячі напої
Трішки історії
Спочатку чай використовувався як лікарський засіб. Його вживання як напій широко поширилося під час китайської династії Тан.
Найстарішим з колись виявлених чайних листків близько 2100 років, вони були виявлені Інститутом археології провінції Шеньсі (Китай) під час розкопок мавзолею Хан Ян Лін у період з 1998 по 2005 рік.
Відкриття чаю показує, що чай був вирощений 2100 років тому в часи династії Західна Хань (207 р. до н. е. - 9 р. н. е.), що на кілька століть старше, ніж раніше виявлені знахідки.
Класифікація за типом чайної рослини:
- китайський різновид: китайський (наприклад, юньнанський чай, улун та ін.), японський дарджилінг, формозький, в'єтнамський, індонезійський, грузинський та ін;
- асамський різновид: індійський, цейлонський, кенійський, угандійський та ін;
- камбоджійський різновид, природний гібрид вищевказаних: вирощується в деяких районах Індокитаю.
За типом механічної обробки чаї поділяються на три основні групи:
- байхові (розсипні);
- пресовані: цегляні, плиткові та таблетовані;
- екстраговані (розчинні).
в виде галереив виде списка
- Чай Remsey Earl Grey чорний з нотками бергамоту та лимона, 75 пакетиків, 131 г.91 ₴В наявності Тільки оптом
- Чай у пакетиках Greenfield Summer Bouquet, 100 шт. по 2 г..269 ₴Немає в наявності Тільки оптом+380 (66) 248-15-58
Благотворна дія чаю підсумовується в наступних положеннях:
- Чай бадьорить дух, підвищує активність мозку, покращує пам'ять.
- Чай знімає втому, стимулює обмін речовин, нормалізує діяльність серця, кровоносних судин, травної системи.
- Чай ефективно запобігає карієсу. За результатами досліджень, проведених в Англії, у дітей, які регулярно п'ють чай, захворюваність на карієс знижується на 60%.
- Чай багатий на корисні мікроелементи.
- Чай пригнічує зростання злоякісних пухлин і суттєво знижує ризик переродження клітин у ракові.
- У чаї міститься цинк, необхідний вагітним жінкам.
- Чай уповільнює процес старіння клітин і тому сприяє довголіттю. Чайне листя дає ефект омолодження, що у 18 разів перевищує подібну дію вітаміну Е.
- Чай уповільнює утворення жирових нашарувань на внутрішній поверхні кровоносних судин, знижуючи таким чином ймовірність склерозу, гіпертонії та мозкових тромбів.
- Чай стимулює центральну нервову систему та збільшує рухливість суглобів.
- Чай добре знижує вагу та покращує стан шкіри.
- Чай можна використовувати для профілактики катаракти.
- Чайний танін вбиває багато бактерій, і тому запобігає стоматити, ангіни, ентерити та інші кишкові інфекції.
- Чай підтримує кровотворну функцію організму. У чаї, крім того, містяться речовини, що нейтралізують шкідливі випромінювання, тому чаювання перед увімкненим телевізором захищає від опромінення та зберігає зір.
- Чай підтримує кислотно-лужний баланс крові завдяки вмісту таких алкалоїдів, як кофеїн, теофілін, теобромін. В організмі чай швидко засвоюється, у результаті утворюються речовини у концентрації, достатньої для своєчасної нейтралізації кислотних відходів, які у кров.